Vrste vin


RENSKI RIZLING
je ena izmed najstarejših belih sort. Okus ima poln, eleganten, zaokrožen z značilno svežino in enkratno aromo. Vino razvije svojo vrhunsko vrednost le v dobrih letinah in prav takšna vina so primerna za arhiviranje. Že v mladosti razvije izredno lepo ležalno zrelost. Uležana pozna trgatev in dober letnik pomeni vrh kakovosti. Kot »kralju vin« mu moramo nuditi primerno kraljevsko oskrbo in nego.

DIŠEČI TRAMINEC odlikuje rumena barva z zlatimi odtenki. Ima izrazito aromo po začimbah nageljnovih žbic. To je tudi njegova in naša posebnost. Je zahteven za iskanje družbe v kulinariki. Nekoliko zrelejši je imeniten za aperitiv.

MUŠKAT OTONEL je vino, ki ima harmonično grajeno muškatno cvetico in aromo ter vse druge sestavine. Za vino je značilna precej nizka kislina in je zelo priljubljeno v ženski družbi. Ponudimo ga ob posebni priložnosti in k sladicam, kot so jabolčni zavitek, kremne rezine in različne torte.

LAŠKI RIZLING je vino zelo rumene barve z lepo izraženo sortno cvetico. Vino je polno s poudarjenim telesom in primerno kiselkastega okusa, kar mu daje potrebno svežino. V okolišu daje izredno dobre rezultate, tako da tudi v slabših letinah lahko donegujemo kvalitetna vrhunska vina, v boljših pa se vedno lahko pohvalimo z vinom posebnih trgatev, kot so pozna trgatev in izbor.

ŠIPON je vino z lepo izraženo cvetico. Zanj je značilna kislina, ki daje vinu prijeten kiselkast okus in svežino. Šipon je najstarejša kvalitetna sorta, ki je že nekoč dajala temu področju sloves. Danes ga potrošniki ponovno zelo cenijo, ker prija k vsem vrstam mesa in pikantnim jedem, še posebej pa k mesu iz tünke, ki je naša prleška specialiteta. S svojo kislino pomaga k boljši prebavi. Je izredno hvaležna sorta za vse vrste predikatov (od pozne trgatve do suhih jagodnih izborov).